Socio-ekologický výskum eLTER prezentovaný na konferencii PECS-3 v Montreale

Vedci z eLTER RI a ILTER diskutovali o súčasnom vývoji socio-ekologického výskumu a výskumnej agendy na konferencii PECS-3 v Montreale (Kanada). Na konferencii, ktorú organizovali Program pre zmenu ekosystémov a spoločnosť (The  Programme on Ecosystem Change and Society), Aliancia odolnosti (the Resilience Alliance) a sieť NSERC ResNet, sa zúčastnili štyroch dní (12-15.8.2024) diskusií a aktivít viacerí poprední svetoví vedci, myslitelia a zástancovia lokalitne založeného výskumu sociálno-ekologických systémov (SES).

Merav Cohen, mladá vedecká pracovníčka a doktorandka z Izraela iniciovala a moderovala panel na tému „Dlhodobý socio-ekologický výskum: prax a infraštruktúra“. V rámci panelu vystúpili vedci eLTER zo Slovenska, Poľska a Izraela, ku ktorým sa pripojil kolega z LTER Taiwan.

Panel otvoril prehľadom histórie socio-ekologického výskumu v ILTER a eLTER vedúci tejto témy v projekte eLTER PLUS Daniel Orenstein. Ďalej Ľuboš Halada prezentoval, ako eLTER RI identifikovala a zbierala informácie o oficiálnych štatistikách pre výskum v platformách dlhodobého socio-ekologického výskumu (LTSER). Zita Izakovičová zdieľala prípadovú štúdiu hodnotenia prírodného kapitálu z platformy LTSER Trnava, Slovensko. Kinga Krauze predstavila ďalšiu prípadovú štúdiu, tentoraz z Poľska, kde sa implementujú prírodné riešenia na posilnenie vodnej bezpečnosti (water security). Teng-Chiu Lin sa podelil o svoje skúsenosti s využitím prístupov zhora nadol a zdola nahor pri vytváraní siete platforiem LTSER na Taiwane. Merav Cohen v záverečnej prezentácii informovala o tom, ako boli využité LTSER platformy v jej porovnávacom výskume socio-ekologickej odolnosti voči pandémiám.

„Tento panel predstavuje záväzok eLTER RI osloviť rôzne výskumné komunity s cieľom vybudovať mosty a spoluprácu naprieč disciplínami a kontinentmi s cieľom využiť dlhodobé pozorovania a výskum na riešenie globálnych a regionálnych výziev udržateľnosti“ povedal na záver Daniel Orenstein.